
Svarte Petter och Svarta Sara

Svarte Petter och Svarta Sara


Svarte Petter och Svarta Sara


Japanska vakteln är en liten hönsfågel som lever vilt på flera ställen i världen, bland annat i Japan, Indien och Kina. Vaktlar är mest kända för sina ägg som anses vara en delikatess. Äggen är små och beiga med bruna fläckar på, det ser nästan ut som om någon stänkt brun målarfärg med en pensel på äggen. Mönstret varierar och ibland kan det komma enfärgade beige eller grönaktiga ägg. Det är väldigt fint att blåsa ur äggen och använda dom som dekoration.
Om man har rätt ljus och ger vaktlarna värpfoder så kan den Japanska vakteln värpa året runt, även på vintern. Men om man inte låter de vila från att lägga ägg på vintern så lever de inte lika länge.
Ruvning och äggkläckare:
Japanska vaktlar lägger väldigt vackra och goda ägg, men det är väldigt ovanligt att en Japansk vaktel lägger sig och ruvar. Har man en Japansk vaktel som ruvar ska man vara mycket glad, för det verkar gå i arv! Eftersom att de knappt ruvar så kläcker de flesta uppfödarna vakteläggen i äggkläckingsmaskiner.
Den Japanska vakteln ruvar sina ägg i ca 16-18 dagar. När ungarna kläcks så är de väldigt små och väldigt ömtåliga. De drunknar lätt och de måste ha mat, fräscht vatten och värme helatiden. Trots att man skött dom exemplariskt kan några dö, men det går nästan inte att undvika oavsett hur försiktig och noga man är.
Temperament:
Japanska vaktlar är trevliga djur, i alla fall mot människor. Den Japanska vakteln är känd för att kunna vara aggressiv mot sina artfränder, och även mot andra fågelarter.
Tupparna bråkar gärna och det kan sluta i väldigt tragiska strider ibland. Men det är inte bara tupparna som bråkar, hönorna kan vara rätt så bråkiga dom också. När man introducerar nya vaktlar till sin flock får man hålla noga koll så det inte blir allvarliga bråk.
Ibland så blir det en vaktel som blir "hackhöna" som alla vaktlarna ger sig på och mobbar.
Det kan sluta illa, när vaktlarna får smak för blod så fortsätter dom att hacka, det kan bli stora sår och om det vill sig illa kan vakteln dö.
Ras? Art? Vikt?:
Det finns fyra "raser" av den Japanska vakteln vilket baseras på vilka vikter de har.
Japansk vaktel (Japanese quail), väger omkring 150-180 gram. Finns i flera olika färgvarianter.
Jumbo vaktel (Jumbo quail), väger omkring 250-350 gram. Finns i flera olika färgvarianter.
Jättevaktel (Jumbo Giant), väger omkring 400-500 gram. Finns i flera olika färgvarianter.
I vissa böcker och hos vissa uppfödare så sägs det att det finns en variant som kallas "Italiensk vaktel". Den ska väga lite mer än en vanlig Japansk vaktel. Enligt vissa uppfödare så finns den, enligt andra inte.
Italiensk vaktel (Manchurian quail), väger omkring 180-200 gram. Finns endast i guld/honung.
Notera, dessa varianter över är samma ART men olika RASer.
Utfodring:
Vaktlar behöver mer protein i sitt foder än vanliga tamhöns. Det finns färdigt foder att köpa på lantmännen som kallas för "Fasan hög", även "Kalkon göd" fungerar att ge till vaktlar. Ger du de vanligt hönsfoder så får de inte i sig alla viktiga proteiner och riskerar att dö i förtid. Ibland kan du ge vaktlarna godis. Majs, ärtor, maggots, mjölmask och olika fröer är favoriter.
Färger:
Det finns massor av färgvarianter på Japanska vaktlar, vissa vanligare än andra. De mörka färgerna är i regel dominanta, medans de ljusa är recessiva. Oftast så har man blandat mörka och ljusa vaktlar i sin flock, det gör så det blir väldigt många mörka avkommor. Vill man ha ljusa avkommor bör man därför bara ha ljusa färger i sin flock.
Klicka här för att se bilder på olika färger.
Ljusa färger (Recessiva):
Honung
Isabelle
Creme
Vit/British white (BW)
Silver
Ljusa blandfärger
Mörka färger (Dominanta):
British range (BR)
Viltfärgad
Melanistic brown (MB)
Mörka blandfärger
Dominant, recessiv innebörd:
Ett dominant anlag är ett begrepp inom genetiken som innebär att det för vissa egenskaper räcker med att en individ fått ett arvsanlag från den ena föräldern för att egenskapen skall visa sig. Motsatsen är ett recessivt anlag, som "viker sig" för ett dominant anlag och därmed bara visar sig om det ärvs från båda föräldrarna. - WIKIPEDIA
Härdighet:
Den Japanska vakteln är mycket tålig mot kyla, de kan vistas ute hela vintern, däremot är vaktlar(och alla andra djur) känsliga mot drag och fukt. Så ett dragfritt torrt litet hus är det enda dom kräver(Notera! Drag och blåst är inte samma sak). Japanska vakteln är nära besläktad med våran Europeiska vaktel som finns vilt i Sverige. De är så nära besläktade att de får fertila avkommor tillsammans. Eftersom att de är så nära besläktade och att den Europeiska vakteln klarar det svenska klimatet helt perfekt så behöver man inte oroa sig att de Japanska vaktlarna inte ska klara det. Vistas vaktlarna ute på vintern så stoppas deras äggproduktion och dom vilar sig, på så sätt lever de också längre. Jag brukar ge vaklarna rikligt med solrosfrön på förvintern, då bygger de upp ett extra fettlager som gör att de håller värmen bättre.
Norge och Sverige, Japansk vaktel och Eurovaktel:
I norge kallas den Japanska vakteln för "Eurovaktel", det är väldigt dumt och lurigt och får ofta oss svenskar att bli förvirrade då vi har en annan vaktelart i sverige som heter "Euro(peisk) vaktel". Beställer du alltså ägg från "Eurovaktel" från Norge är det Japansk vaktel du får, och inte Europeisk vaktel!
Vakteln är en marklevande fågel men inte dum för det:
Den Japanska vakteln är marklevande och är sågott som alltid på marken. De kan inte greppa pinnar som höns och de flyger inte heller lika kontrollerat som andra fåglar. När de ska sova så klumpar de gärna ihop sig i mindre flockar i voljärens hörn. Det finns "myter" om att vaktlar inte kan gå upp för ramper pågrund av att de är "dumma" och marklevande, det är dock inte sant. Vaktlar kan enkelt lära sig att ta sig upp för ramper om de inte är för höga eller för branta.
Spån, torv eller halm?:
I din inomhusvoljär bör man välja det underlag som man själv tycker är bäst och enklast.
Sand är fint och enkelt att rensa från bajs, men vaktlar får lätt "toeballs" av det.
"Toeballs" är bollar som blir på tårna, oftast längst ut vid klon. Det bildas när bajs och sand torkar fast på tårna. Detta kan helt stoppa blodcirkulationen i tån och kan göra att tån dör.
Man kan enkelt ta bort "toeballs", man får blöta dom lite försiktigt under en vattenkran och försiktigt avlägsna det från tårna, är du inte försiktigt kan klon följa med!
Torv är ett jordliknande material, det är bra och voljären ser naturlig ut. Men det är inte bra till ljusa vaktlar då den bruna färgen gärna sätter sig i fåglarnas fjädrar så dom ser smutsiga ut.
Kutterspån är väldigt ljust och ser absolut inte naturligt ut. Men det är väldigt praktiskt och smutsar inte ner vaktlarna. Det är enkelt att städa ut och dammar inte så mycket.
Halm/hö ser både naturligt och fint ut. Eller det är fint den första tiden, men sen blir det så nertrampat och ihop packat och är inte alls lika fint längre. Dessutom kan det vara svårt för vaktlarna att på halm då de ofta snubblar i halmen pågrund av att halmstråna lägger sig framför benen på de.
Sjukdomar:
Vaktlar blir väldigt sällan sjuka och det är inte så många sjukdomar som kan smitta vaktlar i Sverige.
Marek (MDV) är en sjukdom som inte är så vanlig på vaktlar, men enligt SVA har enstaka fall konstaterats i Sverige. (Klicka här för att läsa mailet från SVA). Det mest kända symptomet på Marek är att fågelns ben och vingar slutar fungera. Fågel ligger på marken, ofta på sidan, med vingarna hängandes. Ibland så kan huvudet vara snett och halsen vriden bakåt mot ryggen. Marek går tyvärr inte att bota då sjukdomen nästan alltid kommit förlångt när man upptäcker det.
*KOMMER MER*
Vad bör man inte ge sina vaktlar?:
Choklad och kaffe innehåller "Teofyllin" som är giftigt för alla fåglar.
Avocado innehåller "Persin" som är väldigt giftigt för fåglar. Hela Avocadon(skal, kött och kärnan) är giftig.
Symptomen hos fåglar som ätit Avocado är bland annat ökad puls, oregelbunden andning, svaghet, apati och diarree.
Stora mängder med Avocado ger akut andnöt med död efter 12-24 timmar.
Salta saker som chips är inte bra att ge till något djur.
Kycklingkött får man inte ge sina fåglar enligt lagen, men många gör det ändå eftersom att fåglarna älskar det. Det är inte giftigt för fåglarna utan det är endast lagen som säger att man inte får ge det pga att det är kannibalism.
Mögliga saker ska man självklart inte ge till några djur!